Ostatnie wysyłki 28 marca, kolejne zamówienia będą realizowane od 2 kwietnia.

Kalosze robocze BHP dla pracowników w przemyśle spożywczym — na co zwrócić uwagę przy wyborze?

2023-04-18
Kalosze robocze BHP dla pracowników w przemyśle spożywczym — na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Zatrudnienie pracowników niesie za sobą wiele obowiązków. Jednym z nich jest zapewnienie im odpowiednich warunków pracy, a także - jeśli wymusza to dana branża - również odpowiedniego stroju i obuwia. Nie inaczej jest w branży spożywczej, która wymaga m.in. organizacji obuwia, które będzie spełniać wymogi BHP. Zobacz, jakie obuwie najlepiej sprawdza się w działalnościach spożywczych i na co zwrócić uwagę podczas zakupów.

Jakiego obuwia potrzebują pracownicy w przemyśle spożywczym?

Przemysł spożywczy to specyficzna branża, która ze względu na obcowanie z żywnością wymaga od pracowników przestrzegania pewnych zasad. Jedną z nich jest odpowiedni strój, którego nieodłącznym elementem są buty. Ze względu na liczne wymogi narzucone na przemysł spożywczy, nie mogą one być byle jakie - z jednej strony powinny gwarantować pracownikom maksymalny komfort noszenia, z drugiej zaś zapewniać bezpieczeństwo. Dlatego wybierając obuwie dla pracowników z tej branży, dobrze jest zwrócić uwagę przede wszystkim na modele robocze, które świetnie sprawdzają się nawet w trudnych, czy nietypowych warunkach. Buty takie mogą być wyposażone we wzmocnienia, dzięki czemu stanowią pewnego rodzaju ochronę. Dobrze, gdy posiadają absorpcję energii w pięcie, a także podeszwę o właściwościach antypoślizgowych, co w pracach, w których obecna jest wilgoć, jest ogromnym plusem.

Dla niektórych nie bez znaczenia będzie także forma samego obuwia. Poza modelami wsuwanymi, które są najwygodniejsze i najszybsze do zakładania, dla niektórych lepszym wyjściem mogą być kolekcje sznurowane. Plusem tych ostatnich jest to, że można je dokładnie dopasować do indywidualnych potrzeb, np. gdy trzeba mocniej ścisnąć stopy lub poluzować, gdy spuchną.

Zastanawiasz się nad tym, jakiego obuwia potrzebują pracownicy przemysłu spożywczego? W przypadku pracy w tejże branży dobrze jest postawić na produkty o lekkiej, przewiewnej konstrukcji, aby pracownik nawet przez wiele godzin pracy czuł się komfortowo. Z drugiej strony buty powinny też być odporne na wilgoć, a w niektórych przypadkach także na inne substancje, na czele z olejami. Istotne jest także wnętrze, które jeśli tylko zostanie wyposażone w odpowiednią wkładkę, która dostosowuje się do stopy - będzie zapewniać maksymalny komfort noszenia.

Sandały ochronne LEO L S1 SRC

Jakie są wymagania dla kaloszy roboczych BHP w przemyśle spożywczym?

Jeśli chodzi o kalosze robocze BHP, w branży spożywczej najlepiej sprawdzać się będą te, które spełniają takie normy jak odporność na ślizganie, czy ochrona palców dzięki zastosowaniu specjalnego, utwardzonego podnoska. Bez względu na konstrukcję obuwia - czy mówimy o wysokich kaloszach, półbutach, czy nawet sandałach i klapkach - kluczowe jest to, czy będą dobrze przylegać do stopy, a nawet usztywniać newralgiczne punkty, takie jak kostki.

Wymagania mogą różnic się w zależności od miejsca pracy - inne modele znajdą zastosowanie np. w masarni, inne w rzeźniach, ubojniach, zakładach mięsnych, czy mleczarniach. Potrzebujesz obuwia do piekarni? Nie ma potrzeby wybierania mocno zabudowanych, ciężkich modeli - lepszym pomysłem będą wykonane z lekkiego tworzywa pary, które łatwo jest utrzymać w czystości i w razie potrzeba można szybko i bezproblemowo usunąć z nich ślady zabrudzeń, np. mąki.

Inaczej oczywiście będzie w pracy, w której pracownik ma bezpośredni kontakt z ciężkimi przedmiotami, być może dobrym pomysłem będą kalosze robocze z metalowym noskiem. Decydując się na obuwie ochronne outlet, jesteś w stanie skutecznie zmniejszyć ryzyko uszkodzenia stóp wskutek upadku narzędzi, przyborów, czy przenoszonych artykułów. Inaczej sytuacja wyglądać będzie tam, gdzie pracownicy są ściśle zależni od urządzeń zasilanych energią elektryczną. W tym przypadku najlepszym rozwiązaniem będą modele obuwia wzbogacone o elementy antyelektrostatyczne, mogą zabezpieczyć pracownika przed kontaktem z prądem, który mógłby stanowić zagrożenie dla jego życia.

Półbuty ochronne 9-001B S1 SRC

Czym kierować się przy wyborze kaloszy BHP do pracy w przemyśle spożywczym?

Decydując się na kalosze robocze męskie, należy kierować się przede wszystkim wygodą pracownika. Osoby pracujące nierzadko wiele godzin w dość specyficznych warunkach powinny czuć się komfortowo, dlatego idealnie sprawdzą się kalosze męskie o możliwie lekkiej, przewiewnej konstrukcji. Z drugiej strony obuwie powinno jednak spełniać szereg kryteriów, takich jak ochrona przed wilgocią, co przydaje się w miejscach takich jak chłodnie, czy skupy owoców i warzyw.

Wybierając idealne obuwie do pracy w zakładach spożywczych, warto mieć na uwadze jednak nie tylko kalosze, ale także mniej zabudowane półbuty, czy klapki, które świetnie sprawdzą się w cieplejsze dni. Pomimo tego, że będą mniej zabudowane, odpowiednio zabezpieczą stopy pracownika przed nadmierną wilgocią, czy stosowanymi w danym miejscu środkami i detergentami, dlatego w zależności od zakresu działań - je również warto rozważyć, jako obuwie dla pracowników.

Trzewiki ochronne 9-075 S3 HRO SRC

Szukasz miejsca, gdzie skompletujesz obuwie robocze dla swoich pracowników? Zajrzyj do sklepu demar24.pl, gdzie zgromadziliśmy kalosze, półbuty, klapki i inne buty BHP, które znajdą zastosowanie w przemyśle spożywczym, ale również różnych innych zakładach pracy - w tym także w branżach podwyższonego ryzyka.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
NIE WYRAŻAM ZGODY
ZGADZAM SIĘ, CHCĘ PRZEJŚĆ DO STRONY
pixel