Jakie buty dla osób pracujących w gastronomii będą najlepsze?

Jakie warunki powinny spełniać odpowiednie buty do pracy w gastronomii? Zerknij do naszego poradnika, w którym dzielimy się wskazówkami, jakimi warto się kierować przy doborze obuwia BHP to pracy w kuchni.
Na co zwrócić uwagę, wybierając buty do pracy w gastronomii?
Praca w gastronomii to pojęcie niezwykle pojemne i może dotyczyć zarówno obowiązków kelnera, jak i kucharza czy baristy. Jednak w kontekście odpowiedniego obuwia do pracy w gastronomii, zazwyczaj chodzi o buty dla osób pracujących w kuchni: kucharzy czy pomocy kuchennej. Powinny być oczywiście schludne i odpowiednio zadbane, ale w ich przypadku estetyka schodzi raczej na dalszy plan. Ważniejszy staje się komfort, jaki zapewniają, a także optymalny poziom ochrony, gwarantowany przez typ podeszwy czy cholewki.
Wybierając buty robocze do gastronomii, warto mieć na uwadze specyficzne warunki, jakie panują w miejscu wykonywania pracy. Zazwyczaj problemem jest kontakt z różnego rodzaju substancjami, które mogą ochlapywać obuwie lub powodować ślizganie się na płytkach. Z tego powodu dobre obuwie BHP do kuchni to takie, które jest łatwe w utrzymaniu w czystości, szybko schnie i ma antypoślizgową podeszwę. Zdecydowanie lepiej niż odkryte sandały robocze sprawdzi się obuwie z zamkniętym czubkiem, który chroni przed uderzeniem spowodowanym na przykład upadającą patelnią czy obrażeniami związanymi z wylaniem się stopy gorącego oleju.
Z jakiego materiału powinny być wykonane buty do pracy w gastronomii?
Najlepszym rodzajem materiału, z jakiego wykonuje się wygodne buty dla kucharza, są wszelkiego rodzaju tworzywa sztuczne typu pianka EVA. Wykonane z nich buty są lekkie, wygodne w noszeniu po długich godzinach na nogach i bardzo proste w pielęgnacji – obuwie można porządnie umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Nowoczesne buty z tworzywa cechują też właściwości antybakteryjne, co dla wielu osób pracujących w gastronomii ma kluczowe znaczenie.
Jakie jeszcze materiały wchodzą w grę? Możesz wybrać trzewiki ochronne do pracy wykonane ze skóry naturalnej, która dopasowuje się do stopy i pozwala jej oddychać.
Lepiej postawić na wygodę czy na trwałość, kupując buty do pracy w gastronomii?
Idealne buty do pracy w gastronomii dla kucharza czy pomocy kuchennej to modele wytrzymałe, solidne i odporne na użytkowanie w wymagającym środowisku. Warto jednak mieć świadomość, że obok tych cech, nadrzędną jest wygoda. Tego typu buty muszą zapewniać komfort i poczucie higieny. Nie ma sensu kupować takich modeli, jak chociażby buty robocze z metalowym noskiem – o niebo wygodniejsze, ale równie bezpieczne w kuchni będą na przykład chodaki typu „crocsy”.
Pamiętaj też, że obuwie robocze do pracy w kuchni dość szybko się eksploatuje z powodu czynników zewnętrznych, ale też, chociażby pocenia się stóp. Musisz zastanowić się, czy bardziej opłaca Ci się inwestowanie w parę bardzo drogich butów BHP, czy wymieniać nieco tańsze modele na nowe, na przykład co pół roku.
5 rodzajów butów, które najlepiej sprawdzą się do pracy w gastronomii
Jakie buty przydadzą się kucharzowi? To w dużym stopniu zależy od warunków, w jakich pracuje i jego preferencji. Oto kilka ciekawych przykładów:
- Sandały robocze Leo/Leo L ze skóry welurowej z perforacją i lekką, antypoślizgową podeszwą.
- Sandały robocze Neo C / Neo C L ze skóry licowej, którą wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką, żeby usunąć z nich zabrudzenia.
- Niezwykle lekkie i komfortowe chodaki NEW EVA CLOG D.
- Klapki BAHAMA B*, które sprawdzą się w gorące dni, ale wyłącznie wówczas, gdy nie pracujemy z wysokimi temperaturami.
- Półbuty STARR A dla tych, którym wygodniej jest pracować w obuwiu przypominającym sportowe trampki.
Potrzebujesz butów, które opisaliśmy w naszym poradniku? Zajrzyj do oferty naszego sklepu, w którym czeka na Ciebie szeroki wybór obuwia BHP, w tym sandały robocze dla kucharza czy buty robocze z blachą.